Ομάδα του ΑΠΘ προβλέπει την κολπική μαρμαρυγή με 80% ακρίβεια, ακόμα και όταν ο καρδιακός ρυθμός φαίνεται φυσιολογικός.

Στον χώρο της ηλεκτροκαρδιολογίας, οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν νέες δυνατότητες και προοπτικές. Με τη βοήθεια έξυπνων ρολογιών που καταγράφουν καρδιογράφημα, οι χρήστες μπορούν πλέον να στέλνουν τα αποτελέσματα κατευθείαν στον γιατρό τους μέσω κινητής εφαρμογής. Ωστόσο, οι ειδικοί πλέον επικεντρώνονται στην πρόβλεψη παθήσεων, όπως η κολπική μαρμαρυγή, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, καταφέρνει να προβλέψει την πιθανότητα εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής με 80% ακρίβεια, μόνο από ένα καρδιογράφημα με κανονικό ρυθμό.
Ας σημειωθεί ότι στο 50ό Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκαρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκαρδιογραφίας. Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν, μεταξύ άλλων, τα πρώτα στοιχεία από μια διεθνή μελέτη που εξετάζει τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων κατόπιν ειδοποίησης μέσω smart watch για επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, αντί της παρατεταμένης χρόνιας λήψης.
Ο Βασίλης Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει:
“Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μία εξέταση που υπάρχει πάνω από 100 χρόνια αλλά κρύβει μέσα του πολλές λεπτομέρειες. Τα τελευταία χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη και ειδικές τεχνικές έχουμε κατορθώσει να ανακαλύψουμε λεπτομέρειες και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν για την πρόγνωση διαφόρων ασθενειών. Π.χ. υπάρχουν μοντέλα με τα οποία μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα κάνει κολπική μαρμαρυγή. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα. Είχαμε δουλέψει κι εμείς με το Εργαστήριό μας και έχουμε κάνει δημοσιεύσεις.
Από ένα καρδιογράφημα σε κανονικό ρυθμό μπορούμε με μία ακρίβεια γύρω στο 80% να προβλέψουμε αν κάποιος θα κάνει κολπική μαρμαρυγή. Επίσης με άλλους αλγόριθμους, άλλες ομάδες έχουν προβλέψει αν κάποιος έχει στένωση αορτικής βαλβίδας. Αυτό έχει εφαρμοστεί και σε άλλες παθήσεις της καρδιάς.”
Στο 50ό Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκαρδιολογίας θα αναγνωριστούν μελέτες Ελλήνων επιστημόνων για την πρόγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, ενώ θα παρουσιαστεί και Αμερικανική μελέτη που αφορά την πρόβλεψη μέσω υπολογιστικής προσομοίωσης, με τον Βασίλη Βασιλικό να τονίζει: “Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά κλινικά δεδομένα για smart watches που μπορούν να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή και όταν ανιχνευτεί εκείνη την ώρα να πάρει ο ασθενής το αντιπηκτικό του και να μην χρειάζεται να το παίρνει συνεχώς. Αυτό είναι διεθνής μελέτη που είναι σε εξέλιξη και τα πρώτα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.”
Δείτε επίσης: Πώς Γιατροί & Κλινικές μπορούν να Αποκτήσουν Περισσότερα Ραντεβού μέσω Digital Marketing
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο αξιόπιστα είναι τα σύγχρονα πιεσόμετρα στην ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής, ο Β. Βασιλικός αναφέρει: “Είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως είναι ο τελείως άρρυθμος σφυγμός, δεν έχει καμία λογική. Οπότε αυτό αν το ανιχνεύει το πιεσόμετρο σου λέει ότι μάλλον έχεις κολπική μαρμαρυγή. Η διάγνωση όμως γίνεται από το καρδιογράφημα. Γιατί μπορεί ο σφυγμός να είναι άρρυθμος και να μην έχει κανείς κολπική μαρμαρυγή αλλά να έχει κάποια άλλη αρρυθμία.”, ενώ αναφέρει επίσης: “Το καρδιογράφημα όμως είναι το gold standard. Αυτό που είναι πιο αξιόπιστο και χρησιμοποιείται πλέον και επίσημα και στην ιατρική είναι κάποια “έξυπνα” ρολόγια που βγάζουν κανονικό ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο έχει μια πολύ καλή διακριτική ικανότητα. Και έχουν γίνει και κλινικές μελέτες, δηλαδή είναι αξιόπιστα.”
Σύμφωνα με τον Β. Βασιλικό, οι αρρυθμίες αφορούν διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό και περιλαμβάνουν πολλούς τύπους ταχυκαρδιών και βραδυκαρδιών. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή αρρυθμία και συνήθως εκδηλώνεται ως άρρυθμη ταχυκαρδία.
Ο ίδιος αναφέρει: “Η κολπική μαρμαρυγή έχει σχέση πολύ συχνά με την ηλικία, με την υπέρταση, με κάποιες άλλες νόσους της καρδιάς και θεωρείται μια επιδημία πλέον στον σύγχρονο κόσμο, διότι έχει σχέση κυρίως με την ηλικία. Οπότε επειδή έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας, έχει αυξηθεί ο επιπολασμός αυτής της κλινικής οντότητας, η οποία εκτός από το ότι χαλάει την ποιότητα ζωής, αυξάνει και τον κίνδυνο για θρομβοεμβολικά επεισόδια. Οπότε οι περισσότεροι πρέπει να παίρνουν για όλη τους τη ζωή αντιπηκτικά.” ενώ προσθέτει “Η πιθανότητα να κάνει κάποιος μαρμαρυγή είναι ανάλογη με το τι άλλα χαρακτηριστικά έχει. Π.χ. αν είναι άνω των 65 η πιθανότητα είναι περίπου 1% το χρόνο, αν είναι άνω των 65 και έχει στεφανιαία νόσο ή υπέρταση είναι 2-2,5%, αν έχει καρδιακή ανεπάρκεια ανεβαίνει στο 4-4,5%. Όσο έχει επιπλέον κλινικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη δημιουργία της κολπικής μαρμαρυγής, αυξάνεται και το ποσοστό εμφάνισης.”
Το συνέδριο
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της International Society for Holter and NonInvasive Electrocardiology (ISHNE) και της International Society for Electrocardiology (ISE), σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και αντιμετώπισης των αρρυθμιών, με ιδιαίτερη προσοχή στις τεχνολογικές εξελίξεις και την τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας ομιλίες από κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος δίνεται έμφαση στους νέους ιατρούς, με δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των γνώσεων, των κλινικών δεξιοτήτων και της δικτύωσής τους, όπως:
– ISHNE Young: Learning from the Legends/Pioneers — μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν από κορυφαίους δασκάλους της ηλεκτροκαρδιολογίας και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου.
– ISHNE Young / EHRA Young / HCS Young: Espresso & Resilience — μια διαδραστική συνάντηση με σκοπό να εμπνεύσει και να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με πρακτικές τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους και την ενδυνάμωση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας στην κλινική καθημερινότητα.
– ECG Masterclass με τον καθηγητή A. Baranchouck (Queen’s University, Καναδάς) — απευθύνεται τόσο σε λάτρεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος όσο και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά του.
– Το Pacemaker Masterclass με τον καθηγητή Y. Birnbaum από το Baylor University των ΗΠΑ προσφέρει εξειδικευμένη γνώση στη σύγχρονη βηματοδότηση.