Με εξαγωνική δομή

Από τον Θέμη Μπολτσή
Ερευνητές από την Κίνα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά σκληρό συνθετικό διαμάντι, το οποίο παράγεται από γραφίτη υπό ακραία συμπίεση.
Το τεχνητό αυτό διαμάντι, που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, διαθέτει εξαγωνική κρυσταλλική δομή, σε αντίθεση με τη συνήθη κυβική διάταξη που συναντάται στα περισσότερα φυσικά και συνθετικά διαμάντια. Αυτή η καινοτομία αποτελεί σημαντική πρόοδο στην επιστήμη των υλικών, καθώς επιτρέπει στο διαμάντι να έχει ενισχυμένες ιδιότητες.
Το νέο διαμάντι, το οποίο έχει μέγεθος της τάξεως των χιλιοστών, πέτυχε σκληρότητα 155 gigapascals και διατηρεί θερμική σταθερότητα έως και τους 1.100 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά, τα περισσότερα φυσικά διαμάντια παρουσιάζουν σκληρότητα μεταξύ 70 και 100 gigapascals και παραμένουν σταθερά μόνο μέχρι περίπου τους 700 βαθμούς Κελσίου. Είναι δηλαδή τρομερά πιο σκληρό και ανθεκτικό!
Η εξαγωνική δομή αυτού του διαμαντιού μοιάζει με εκείνη του Lonsdaleite, μιας σπάνιας μορφής διαμαντιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον μετεωρίτη Canyon Diablo το 1967.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες γύρω από τα εξαγωνικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διεξαχθεί από ιδρύματα όπως το Lawrence Livermore National Laboratory. Τα ευρήματα της ομάδας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Natural Materials, συνεισφέρουν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο σύνολο ερευνών που στοχεύουν στην κατανόηση και αξιοποίηση των ανώτερων μηχανικών και θερμικών ιδιοτήτων των συνθετικών διαμαντιών που δημιουργούνται υπό ελεγχόμενες συνθήκες.
Ο καθηγητής Oliver Williams, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη συμπυκνωμένη ύλη και τη φωτονική στο Cardiff University, επεσήμανε ότι, παρά τη σπανιότητα των εργαστηριακά παραγόμενων εξαγωνικών διαμαντιών, η τιμή τους ενδέχεται να είναι συγκρίσιμη με αυτή των φυσικών διαμαντιών που διατίθενται στα κοσμηματοπωλεία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να βρει η συγκεκριμένη τεχνολογία ευρύτερη εμπορική εφαρμογή, ιδιαίτερα σε βιομηχανικούς τομείς όπως η διάτρηση, η κατεργασία μετάλλων και η διαχείριση θερμότητας, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Πηγή: unboxholics.com