marketinsiders.gr

Η αγορά ομολόγων καταστροφών (cat bonds) αναπτύσσεται τα δύο τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ εκδόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Artemis, οι πωλήσεις των εν λόγω ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων και όσων έχουν ήδη εκδοθεί αλλά και όσων πρόκειται να εκδοθούν εκτινάχθηκαν στα 17,7 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία σηματοδοτούν αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι και το δεύτερο συνεχόμενο έτος ρεκόρ εκδόσεων, με αποτέλεσμα η συνολική αγορά να αγγίζει τα 49,3 δισ. δολάρια εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Τα ομόλογα μεταφέρουν τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών σε ιδιώτες επενδυτές, χρησιμοποιώντας τα χρήματά τους για την πληρωμή των αποζημιώσεων σε περίπτωση κλιματικών καταστροφών. Με τον τρόπο αυτό, τα ομόλογα βοηθούν τους εκδότες να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους, καθώς η κλιματική κρίση καθιστά τα καιρικά φαινόμενα πιο ακραία και ο πληθωρισμός καθιστά προφανώς πιο δαπανηρή την ανοικοδόμηση.

Από την άλλη το ενδεχόμενο να μη συμβούν οι καιρικές καταστροφές ή οι ζημίες να μην είναι τόσο μεγάλες, μπορεί να σημάνει μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές, οι οποίες πιθανότατα θα ανέλθουν συνολικά γύρω στο 16% για φέτος, ακόμη και μετά τους δύο μεγάλους φθινοπωρινούς τυφώνες που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο τυφώνας Helene προκάλεσε ισχυρές βροχές στη βόρεια Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, αφού κινήθηκε προς την ενδοχώρα, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες. Όμως, εφόσον οι περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές δεν είχαν επαρκή ασφάλιση κατά των πλημμυρών, θα υπάρξουν ουσιαστικές οικονομικές απώλειες και όχι απώλειες από τις ασφάλειες, προστατεύοντας τους επενδυτές των cat bonds, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του διαχειριστή επενδύσεων Twelve Capital.

Από την άλλη ο τυφώνας Milton εξασθένησε σε καταιγίδα κατηγορίας 3, φτάνοντας στην ξηρά μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές των cat bonds δεν αντίκρισαν τις τεράστιες απώλειες που ανέμεναν, παρότι οι ζημιές από τους τυφώνες αποδείχθηκαν τεράστιες. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι :«Υπήρξαν αρκετοί ισχυροί τυφώνες που έφτασαν στην ξηρά, αλλά καθώς δεν έπληξαν άμεσα μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, ο αντίκτυπος στις αγορές αντασφάλισης και cat bonds είναι πιθανό να είναι υποτονικός» με απώλειες της τάξης των 30 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ασφαλιστικό κλάδο.

«Οι «δευτερεύοντες κίνδυνοι», όπως οι πυρκαγιές, οι ανεμοστρόβιλοι και οι πλημμύρες, πιθανότατα προκάλεσαν ακόμη περισσότερες ζημιές για τον κλάδο φέτος, με πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες απώλειες. Ενώ κάθε μεμονωμένος δευτερεύων κίνδυνος είναι λιγότερο επιζήμιος από έναν «πρωτεύοντα κίνδυνο» όπως ένας μεγάλος τυφώνας, συνολικά οι ζημιές τους είναι τεράστιες», συνεχίζει η έκθεση.

Εντέλει, οι ασφαλιστές επιδιώκουν όλο και περισσότερο να μεταφέρουν τον κίνδυνο αυτών των δευτερευόντων κινδύνων στους επενδυτές cat bonds, εφόσον οι ζημιές τους αυξάνονται, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης του συνολικού κινδύνου τους, σε αντίθεση με τον κίνδυνο που ενέχει ένας μεμονωμένος τυφώνας.

Μια εκδήλωση ικανοποιητική ενδιαφέροντος για τέτοια ομόλογα από τους επενδυτές, θα μπορούσε προφανώς να σημάνει περαιτέρω ανάπτυξη για την αγορά cat bonds. Η έκθεση επισημαίνει : «Αν και οι τυφώνες ήταν στο επίκεντρο της προσοχής μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δευτερεύοντες κίνδυνοι παραμένουν πολύ ενεργοί με ένα ακόμη έτος μεγάλων ζημιών από ανεμοστρόβιλους και χαλάζι, σε κάτι που μπορεί να αποτελέσει μία νέα κανονικότητα για αυτού του είδους τους κινδύνους».