
Η ιαπωνική εταιρεία ποτών Kirin, επιχειρώντας να προωθήσει τη φιλοσοφία της υγιεινής διατροφής, προτείνει το ηλεκτρικό κουτάλι, το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές, ενισχύει τις αλμυρές γεύσεις, χωρίς επιπρόσθετο αλάτι και επομένως νάτριο. Η παραγωγή του προϊόντος σηματοδοτεί την πρώτη εμπορική αξιοποίηση της βραβευμένης με το βραβείο Ig Nobel, τεχνολογίας, που κέρδισε πέρυσι ως η πιο ασυνήθιστη και ιδιόρρυθμη έρευνα.
Η Kirin επιδιώκει την πώληση μόλις 200 κουταλιών αλατιού μέσω διαδικτύου προς 19.800 γιεν (127 δολάρια) αυτόν τον μήνα, διαθέτοντας επίσης μια limited edition σε ιαπωνικό κατάστημα λιανικής πώλησης τον Ιούνιο. Αξιώνει να αποκτήσει μέσα στην πενταετία 1 εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά.
Το κουτάλι, κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, υλοποιήθηκε με σύμπραξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Homei Miyashita, ο οποίος είχε αποδείξει ότι αυτή η τεχνολογία βελτίωνε τη γεύση σε πρωτότυπα ηλεκτρικά ξυλάκια. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη : Περνά μικρό ηλεκτρικό φορτίο συγκέντρωσης μορίων ιόντων νατρίου στη γλώσσα, επιτυγχάνοντας έτσι την ενίσχυση της αίσθησης του αλμυρού στο φαγητό. Το κουτάλι ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.
Η Kirin, εταιρεία που παραδοσιακά ασχολείτο με την παραγωγή μπύρας και στρέφεται σήμερα προς τα υγιεινά προϊόντα, υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από την αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.
«Η Ιαπωνία έχει μια διατροφική κουλτούρα που τείνει να προτιμά τις αλμυρές γεύσεις», σημειώνει ο ερευνητής της Kirin Ai Sato. «Οι Ιάπωνες στο σύνολό τους πρέπει να μειώσουν την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε». Αυτή η δεδομένη κατάσταση τον οδήγησε στην ανάπτυξη του πρωτοποριακού ηλεκτρικού κουταλιού.