
Η Ινδία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων παγκοσμίως, με την παρούσα κυβέρνηση να επιδιώκει αύξηση 200 περίπου δισεκατομμυρίων περίπου των αμυντικών δαπανών της.
Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι γιατί η Ινδία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και μια αρχική υπόθεση παραπέμπει στην αντιπαράθεσή της με το Πακιστάν, αναλυτές εξωτερικής πολιτικής επισημαίνουν θεωρούν ότι η πραγματική απειλή προέρχεται από την Κίνα. Δεδομένου ότι το Πεκίνο ενισχύει την παρουσία του στον Ινδικό κλονίζει την ισορροπία στην περιοχή, δεδομένης επιπλέον της τεχνολογικής αντιπαράθεσης των δυο χωρών.
Ο καθηγητής διεθνούς οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Πραβίν Κρίσνα, αναφέρει ότι «η επεκτατική πολιτική της Κίνας και η στρατιωτική της ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων αποτελούν σοβαρή πρόκληση».
Ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία της Ινδίας προκύπτει από τη ναυτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή. Ο Πραμίτ Παλ Τσαουντούρι, επικεφαλής της πρακτικής Νότιας Ασίας της Eurasia Group, επισημαίνει ότι η Κίνα κατασκευάζει αεροπλανοφόρα, δύο εκ των οποίων θα αναπτυχθούν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ διαθέτει ήδη ναυτική βάση στο Τζιμπουτί, στην Ανατολική Αφρική.
ΗΠΑ και Ινδία επανεξετάζουν τη σχέση τους
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, υπογράφοντας συμφωνία αγοράς περισσότερων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, όπως βαριά θωρακισμένα οχήματα, drones και μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Κένεθ Τζάστερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδία, ανέφερε ότι προχώρησαν γρήγορα οι συνομιλίες στον τομέα της άμυνας, ενώ η προμήθεια αμερικανικών όπλων θα συμβάλλει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Η Boeing έχει κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο των αμερικανικών στρατιωτικών πωλήσεων προς την Ινδία από το 2017, ενώ η Lockheed Martin έχει προτείνει πρόσβαση στα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, αν και η Ινδία εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικά όπλα.
Καλύπτεται το χάσμα με την Κίνα
Η Τάρα Χαριχαράν, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην NWI Management, δεπεσήμανε ότι η Ινδία πρέπει να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή ζήτηση για αμερικανικά όπλα, καθώς και τις ίδιες τις ανάγκες των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό. Ενώ η Ινδία εξακολουθεί να υπολείπεται σε σύγκριση με την Κίνα, η οποία έχει τριπλάσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό και ταχύτατη ανάπτυξη.
Ινδία επιδιώκει αυτάρκεια στην παραγωγή όπλων
Η Ινδία επιδιώκει να γίνει πιο αυτάρκης στην παραγωγή όπλων με τις εταιρείες, όπως η Hindustan Aeronautics, η Bharat Electronics και η Zen Technologies να αναδεικνύονται στον αναπτυσσόμενο αμυντικό τομέα της χώρας. Σημειώνεται ότι το 2023, η General Electric υπέγραψε συμφωνία για την από κοινού κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών με την Hindustan Aeronautics, με μεταφορά τεχνολογίας προς την Ινδία, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές και να επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή, ώστε να επιταχύνει τους χρόνους παράδοσης και να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει η Ινδία να μειώσει τους υψηλούς δασμούς της, ειδικά σε προϊόντα όπως κρασιά, ποτά και αυτοκίνητα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ συγχρόνως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ινδίας- Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται ακόμη ότι η Ινδία προσελκύει την Tesla, η οποία αναζητά χώρους για εκθέσεις στη χώρα, μετά από συνάντηση του Μόντι με τον Έλον Μασκ, αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σχέδια για εργοστάσια, παρά τις προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης να την πείσει μέσω φορολογικών κινήτρων.
Ινδία επιδιώκει αυτάρκεια στην παραγωγή όπλων
Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek έχει ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα στην Κίνα, αποσπώντας κεφάλαια από τις ινδικές αγορές, ενώ η ινδική τεχνολογική βιομηχανία παραμένει ελκυστική, ειδικά λόγω της υποτίμησης της ρουπίας, καθιστώντας τις υπηρεσίες πληροφορικής πιο ανταγωνιστικές διεθνώς.