marketinsiders.gr

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Mediterranean Offshore Conference (MoC) στην Αλεξάνδρεια, ο ΔΕΣΦΑ υπέγραψε συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες φυσικού αερίου της Αιγύπτου, EGAS και GASCO.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο οργανώθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, συμμετείχε σε μια ενότητα που αφορούσε την προσέλκυση επενδύσεων στις ενεργειακές αγορές της Μεσογείου, πλαισιωμένη από διακεκριμένους ομιλητές της αιγυπτιακής αγοράς φυσικού αερίου.

Ο ΔΕΣΦΑ και η EGAS (Egyptian Natural Gas Holding Company), που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τη CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, και τον Εκτελεστικό Διευθύνοντα Σύμβουλο της EGAS, Yasseen Mohamed, με την παρουσία του υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ελλάδας, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη. Αυτή η συνεργασία καλύπτει διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS).

Ο ΔΕΣΦΑ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την GASCO, τον οργανισμό που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η συμφωνία, που υπογράφηκε από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της GASCO, Eng. Yasser Salah El-Din, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας σε κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Το Μνημόνιο θα υποστηρίξει τη μελλοντική συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών που αφορούν τη μεταφορά φυσικού αερίου, υδρογόνου και ανανεώσιμων αερίων σε άλλες χώρες.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αναπτύξουν μια μακροχρόνια συνεργασία, συμφωνώντας να εξετάσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για πιθανές νέες επενδύσεις, διασυνδέσεις και βελτιώσεις των εθνικών δικτύων που αφορούν το φυσικό αέριο, το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ και η GASCO θα συνεργαστούν ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες στον τομέα της μεταφοράς και επεξεργασίας φυσικού αερίου. Συν τοις άλλοις, θα συνεργαστούν μέσα από κοινά έργα ή ανταλλαγή τεχνολογίας για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων που αφορούν την απανθρακοποίηση, καθώς και για πρωτοβουλίες που προωθούν τη βιώσιμη ενέργεια, όπως τα έργα υδρογόνου και CCUS. Θα εστιάσουν επίσης στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών CCUS και στην ενσωμάτωσή τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές θα παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη σε ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης, ανάλυσης αγοράς και διαχείρισης κινδύνων, ανταλλάσσοντας απόψεις για τη βελτίωση των εμπορικών στρατηγικών τους. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουν να ευθυγραμμίσουν τα κανονιστικά πλαίσια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές ροές και οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο. Ένας βασικός στόχος της συμφωνίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της GASCO είναι η ενίσχυση των υποδομών LNG, περιλαμβάνοντας την αποθήκευση, την επαναεριοποίηση και τη μεταφορά. Η εκτενής εμπειρία του ΔΕΣΦΑ στη διαχείριση τερματικών σταθμών και έργων επαναεριοποίησης LNG, όπως ο Τερματικός Σταθμός LNG Ρεβυθούσας και ο Σταθμός KIPIC LNG στο Κουβέιτ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού LNG της GASCO. Στο τελευταίο στάδιο, οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την εισαγωγή νέων αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και τη βελτίωση των διαδικασιών εφοδιασμού. Επίσης, θα προωθήσουν την ψηφιοποίηση στις λειτουργίες και την υποστήριξη των δικτύων φυσικού αερίου. Μια κοινή επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των σχεδίων.

Με την ευκαιρία αυτών των σημαντικών επιτευγμάτων, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, στην παρέμβασή της στο Mediterranean Offshore Conference (MoC), ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και την προώθηση της διαδικασίας απανθρακοποίησης. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κομβική πύλη για την εξαγωγή ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.