
Η Αργεντινή, που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, διακρίνεται για την άνθιση ενός συγκεκριμένου τομέα δραστηριότητας. Τις αγοραπωλησίες παλαιών κοσμημάτων. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε ανάγκη να ρευστοποιήσουν τα οικογενειακά τους κοσμήματα, προκειμένου να καλύψουν τις χρηματικές τους ανάγκες και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους κατά τη διάρκεια του μήνα.
Το “El Tasador”, ένα από τα πιο γνωστά κοσμηματοπωλεία. Να σημειωθεί ότι πραγματοποιεί περίπου 300 συναλλαγές καθημερινά, τριπλάσιες από τις προηγούμενες πριν από έναν χρόνο.
Η αυξανόμενη ζήτηση για κοσμήματα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα βίντεο στο YouTube. Κύριος κινητήριος παράγοντας παραμένει ωστόσο η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η οποία πλήττεται από τον έντονο πληθωρισμό αλλά και η έντονη υποτίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο.
Κατά τον Κάρλος, κοσμηματοπώλη στη χώρα η κορύφωση των εκποιήσεων “γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί”. Η Νατάλια, η οποία ειδικεύεται στην εκτίμηση αξίας κοσμημάτων, αναφέρει ότι κυρίως ασχολείται με δαχτυλίδια και περιστασιακά με βικτοριανά κοσμήματα, τα οποία είναι μοναδικά κομμάτια.
Παρά το γεγονός ότι το 42% του πληθυσμού της Αργεντινής επίσημα βρίσκεται σε φτώχεια, δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκουμε ακόμα και νοικοκυριά με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα να διαθέτουν χρυσά κοσμήματα.
“Τα χρόνια του 1970, πολύς κόσμος είχε πρόσβαση σε χρυσό, είτε επρόκειτο για δαχτυλίδια, για τους άνδρες μανικετόκουμπα ή καρφίτσες, ή για τα κορίτσια χρυσό ρολόι όταν έκλειναν τα δεκαπέντε τους χρόνια” αναφέρει η Ναταλία. Ενώ σημειώνει επίσης ότι “ο χρυσός πωλείται πάντα. Αυτό που αλλάζει είναι το «γιατί». Πριν ήταν για να χρηματοδοτήσει κανείς κάποιο σχέδιο, για να κάνει ανακαίνιση, για να αγοράσει αυτοκίνητο, για να κάνει μια γιορτή… Σήμερα, γίνεται επειδή «δεν βγάζω τον μήνα», ή «οι λογαριασμοί αυξήθηκαν», ή «έχω μείνει χωρίς δουλειά»”