
Οι υψηλοί δασμοί έως και 50% απειλούν να προκαλέσουν χάος στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, στον εμπορικό πόλεμο που εξαπολύει ο Ντόναλντ Τραμπ ταλανίζοντας τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών των αμερικανικών brands, από τη Nike έως την Apple, που έχουν υποστεί, σύμφωνα με τον Guardian, τις μεγαλύτερες απώλειες στις τιμές των μετοχών και στην αγοραία τους αξία, αφού οι επενδυτές αντιδρούν στον φόβο των αυξήσεων τιμών και της πιθανής επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών.
Στον χώρο της τεχνολογίας: Apple και Amazon
Η Κίνα δέχεται επιβάρυνση 54% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ως βασικός στόχος των δασμών του Τραμπ, η οποία και αντέδρασε άμεσα, επιβάλλοντας δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα. Η πολιτική αυτή προκάλεσε πτώση στις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για εξαρτήματα των προϊόντων τους.
Συγκεκριμένα η Apple, η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, έχασε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια (230 δισ. λίρες) σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη – τη χειρότερη μονοήμερη πτώση από το 2020 – πτώση που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για αύξηση κόστους παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων της, όπως το iPhone. Σημειώνεται ότι η Apple κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος του hardware της στην Κίνα, ενώ και οι άλλες δύο κύριες παραγωγικές της βάσεις, η Ινδία και το Βιετνάμ, επλήγησαν με δασμούς 26% και 46% αντίστοιχα.
Απώλειες υπέστησαν επίσης και άλλες κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon, με την αξία της να μειώνεται κατά 190 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον σύμφωνα με την πλατφόρμα MarketPlace Pulse, περισσότερο από το 50% των πωλητών τρίτων κατασκευαστών στην Amazon είναι κινεζικές εταιρείες. Οι αναλυτές της Bank of America ισχυρίζονται ότι οι δασμοί είναι “αρνητικός παράγοντας” για το ηλεκτρονικό εμπόριο, παρότι μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και το eBay ενδεχομένως να επωφεληθούν, διότι παίρνουν προμήθεια σε συνάρτηση με την τελική τιμή πώλησης.
Σημειώνεται ότι η Nvidia, ηγέτης στην κατασκευή ημιαγωγών για την τεχνητή νοημοσύνη, απώλεσε 210 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία της αξία, εφόσον επεβλήθηκαν δασμοί της τάξης του 32% στις εισαγωγές από την Ταϊβάν, όπου βρίσκονται οι κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής της.
Στον χώρο της Μόδας, Nike και Gap
Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των αθλητικών παπουτσιών Jordan της Nike, των τζιν Levi’s και των ρούχων της Gap στις ΗΠΑ λόγω των επιβαλλόμενων δασμών που επηρεάζουν τις ασιατικές βιομηχανίες ένδυσης.
Ήδη η αγοραία αξία της Nike μειώθηκε κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η μετοχή της έπεσε περισσότερο από 14%. Παρά τη μείωση της παραγωγής της στην Κίνα, υπενθυμίζεται ότι το 95% των παπουτσιών της Nike κατασκευάστηκε πέρυσι στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Κίνα, αν και η Nike έχει μια κάποια σχετική προστασία, καθώς σχεδόν το 60% των πωλήσεών της προέρχεται από αγορές εκτός των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gap, που προμηθεύεται τα περισσότερα προϊόντα της από το Βιετνάμ, παρουσίασε πτώση άνω του 20% στην αξία των μετοχών της, ενώ οι μετοχές της Levi’s έπεσαν 14% και της Under Armour 19%.
Στον Αεροπορικό ταξιδιωτικό κλάδο
Οι ανησυχίες για επικείμενη παγκόσμια ύφεση επηρέασαν και τον ταξιδιωτικό κλάδο. Η Boeing, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία εξαγωγών, η οποία εξάγει περίπου το 80% των αεροσκαφών της, είδε τη μετοχή της να πέφτει πάνω από 10%, καθώς η λήξη μιας συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) από το 1980 σημαίνει αυξημένο κόστος παραγωγής και ακριβότερα εισιτήρια.
Η Norwegian Cruise Lines παρουσίασε πτώση 16% στη μετοχή της, ενώ άλλες εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η Carnival, η Royal Caribbean, η Viking και η Lindblad, έχασαν συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία τους αξία.
Αξιοσημείωτη η υποχώρηση της μετοχής, σχεδόν 10%, της Disney, της μεγαλύτερης εταιρείας ψυχαγωγίας στον κόσμο.
Στον Χρηματοπιστωτικό τομέα
Επηρεάστηκαν επίσης και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Οι μετοχές της American Express έπεσαν σχεδόν 10%, σε συνάρτηση με τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών.
Ακολούθως η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, που χαρακτήρισε τους δασμούς ως “σοκ ανάπτυξης” για την οικονομία των ΗΠΑ, σημείωσε πτώση κατά 10% και μετοχή της Morgan Stanley υποχώρησε κατά 9,5%.