marketinsiders.gr

Ποιος θα φανταζόταν ότι μια απλή μπανάνα θα είχε τόσο μεγάλη αξία; Ένας συλλέκτης, που την αγόρασε ως έργο τέχνης με κόστος 6 εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να την καταναλώσει σήμερα.

Σε ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα ξενοδοχεία του Χονγκ Κονγκ, ο Τζάστιν Σαν, επιχειρηματίας με καταγωγή από την Κίνα και τις ΗΠΑ και δημιουργός της πλατφόρμας Tron για κρυπτονομίσματα, έφαγε τη μπανάνα μπροστά σε δεκάδες εκπροσώπους των μέσων και influencers.

Ο Τζάστιν Σαν, στα 30 του χρόνια, είχε προηγουμένως απευθύνει ομιλία όπου περιέγραψε το έργο ως “εμβληματικό” και τόνισε τις ομοιότητες μεταξύ της εννοιολογικής τέχνης και του κόσμου των κρυπτονομισμάτων.

Ο ίδιος σε δήλωση του, μετά την πρώτη μπουκιά αναφέρει ότι “είναι πολύ καλύτερη από τις άλλες μπανάνες”, ενώ τονίζει ότι “είναι αληθινά πολύ καλή”.

Το έργο τέχνης, ονομαζόμενο «Comedian», αποτελείται από μια μπανάνα προσαρμοσμένη σε τοίχο με τη βοήθεια ασημί ταινίας και φέρει την υπογραφή του Ιταλού δημιουργού Μαουρίτσιο Κατελάν, γνωστού για την ανατρεπτική του προσέγγιση.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, το έργο αγοράστηκε στη Νέα Υόρκη μέσω δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s για 6,2 εκατομμύρια δολάρια (5,9 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Τζάστιν Σαν ανέφερε ότι, στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, δυσκολευόταν να πιστέψει πως είχε κερδίσει. Στα επόμενα δέκα, είχε ήδη πάρει την απόφαση να φάει την μπανάνα.

Σε σημερινή του δήλωση ο επιχειρηματίας υπογραμμίζει πως “το να την φάει κάποιος στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μπορεί επίσης να αποτελέσει τμήμα της ιστορίας αυτού του έργου τέχνης”.

Το έργο υπάρχει σε τρία αντίτυπα και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με την έννοια και την αξία της τέχνης. Από την πρώτη του έκθεση το 2019 στο Μαϊάμι, έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Ο κάτοχος ενός από τα αντίτυπα του έργου αποκτά πιστοποιητικό γνησιότητας και σαφείς οδηγίες για την αντικατάσταση της μπανάνας, όταν αυτή αρχίσει να χαλάει.

Ο Τζάστιν Σαν αναφέρθηκε σήμερα στη σύνδεση μεταξύ έργων εννοιολογικής τέχνης, όπως το «Comedian», και της τέχνης NFT, υπογραμμίζοντας την επίδραση της αποκεντρωμένης τεχνολογίας blockchain.

“Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα και τις ιδέες υφίστανται ως πνευματική ιδιοκτησία και στο Ίντερνετ, σε αντίθεση με κάτι φυσικό” αναφέρει.

Ο Τζάστιν Σαν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα επένδυση 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28,4 εκατ. ευρώ) στην πλατφόρμα World Liberty Financial, που ασχολείται με δανεισμούς και τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα, και υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης διανεμήθηκαν, ως αναμνηστικά, μια μπανάνα και μια κολλητική ταινία.