marketinsiders.gr

Εύθραυστη χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν τα βασικά ποσοτικά μεγέθη της αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2009, το γ΄ τρίμηνο του 2024 το μερίδιο των θέσεων εργασίας στον δευτερογενή τομέα παραγωγής στον συνολικό όγκο της απασχόλησης ήταν χαμηλότερο κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 21,4% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 16,7% το γ΄ τρίμηνο του 2024), ενώ στον πρωτογενή τομέα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 11,2% σε 10,2%). Αντίθετα, το μερίδιο των θέσεων απασχόλησης στους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε από 67,4% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 73,1% το γ΄ τρίμηνο του 2024.

Ποσοστό απασχολουμένων στους κλάδους της βιομηχανίας στο σύνολο των απασχολουμένων στα κράτη-μέλη της ΕΕ (ηλικίες 15-64 ετών, 2009, 2019 και 2023)

Πηγή: Eurostat (πρόσβαση: 18.12.2024), επεξεργασία ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Επίσης, σημειώνει η έκθεση, παράλληλα με την υστέρηση της απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα, η ελληνική οικονομία καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις και όσον αφορά το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο της απασχόλησης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό το 2023 ανήλθε στο 3,4%, τιμή που, αν και αυξημένη συγκριτικά με το 2009 και το 2019, είναι η δεύτερη χαμηλότερη στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνταν το 2023 στην Ελλάδα σε μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας ανήλθε μόλις στο 0,8% του συνόλου των απασχολουμένων, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας, μαζί με τη Ρουμανία και την Κροατία, στην πέμπτη θέση από το τέλος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίστοιχα, το 2023 το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μια θέση εργασίας σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης αντιστοιχούσε στο 2,6% του συνόλου της απασχόλησης, το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ.

Ποσοστό απασχολουμένων σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ (2009, 2019 και 2023)

Πηγή: Eurostat (πρόσβαση: 19.12.2024)

Συνολικά, παρά τη βελτίωση στην αγορά εργασίας που έχει συμβάλει στη μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων εξαιτίας της οικονομικής και της πληθωριστικής κρίσης, οι συμβατικοί δείκτες της απέχουν ακόμη σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οπως σημειώνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, «σε μια εποχή στην οποία η προαγωγή της ποιοτικής, παραγωγικής και υψηλής ειδίκευσης απασχόλησης αποτελεί βασικό επίδικο και συστατικό της νέας βιομηχανικής πολιτικής πολλών κρατών, η κλαδική διάρθρωση της απασχόλησης στη χώρα μας φαίνεται να αντικατοπτρίζει ευρύτερους μετασχηματισμούς του παραγωγικού της συστήματος, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την ευελικτοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για τον βαθμό ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας και τη διατηρήσιμη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων».

Πηγή: moneyreview.gr